Malinová cesta (17) – Bergen

Ráno v Bergen som už celkom rád zo zajatia tejto lode a pani v kravate vystúpil. Splnil som si prvú úlohu – t.j. zaistiť si internet. Navštívil som turistické centrum a všimol som si, že toto už tiež prešlo kapitalistickou zmenou. Slečny mi na žiadnu turistickú otázku odpovedať nevedeli, úloha celého centra bola vlastne len predávať lístky na všemožné “guided tours”, “fjord experience”, “taste of Norway” atď. Ešteže som si sám v obchodnom centre našiel ten nórsky internet, snáď mi poradí. Malinu som zaparkoval rovno na námestí a kým som bol preč, vznikol okolo nej trh, kde mi padla do oka moja nová čiapka Ucholapka. A teraz už len s plnou nádržou, neobmedzeným internetom, novou čiapkou Ucholapkou a nekonečnými kilometrami hurá do fjordov.

Konečne sa mi podarilo ujsť z lietadlovo stiesneného priestoru dánskeho trajektu…

Bergen 1

…vybavil si v meste všetko potrebné pre výpravu a vydali sme sa do sveta…

Bergen 3

…vozili sme sa na kompách a vychutnávali si prvé dojmy z novej krajiny…

Bergen 4

…čo som zistil hneď je, že čas tu na sever plynie pomalšie…

Bergen 8

…a že vodopády tečú z oblakov…

Bergen 5

…niektoré cesty nás vyviedli vysoko až takmer hore k nim…

Bergen 6

…ale hlavne tu bolo to, čo som po rokoch v preľudnenom meste hľadal… ticho, pokoj, samota…

Bergen 7

…viac som v prvý deň neodfotil. Väčšinou som len niekde sedel a pozoroval vodu, alebo horu, alebo nejaký oblak. Na noc som si našiel kemp na mieste zvanom Haugaland, zabehal si počas svetlej noci po brehu jazera a naplánoval si veľkú túru na zajtra. Bol to ľahký deň. A čo som vtedy ešte nevedel bolo, že to bol posledný ľahký deň.

7 Comments on “Malinová cesta (17) – Bergen

  1. Bol si v turistickom centre Chill out? Bola som tam pred par tyzdnami..maju super chilli cappuccino 🙂

    • Ahoj, nooo neviem ako sa volalo, ale ja vlastne ani kavu nepijem 😀

  2. zdravím tomáš.
    zatiaľ som prečítal každý jeden článok z malinovej cesty a veľmi sa mi páčia 🙂
    len tak ďalej

    • Dakujem, teraz toho pisem vela vela, snazim sa nieco sem dat kazdy den, tak snad sa bude aj nadalej pacit 😉

  3. si na nejaku obchodnicku narazil 🙂
    ja som tam zhanal ubytko, obvolali vsetky hotely a hostely v meste ale kedze nebolo nic volne (v meste ten vecer bol koncert coldplay tak boli full) tak mi poradila kemp…stan som mal, tak mi slecna vytlacila mapku, vytlacila odchod autobusov, vysvetlila co kde ako a nechcela za to ani korunu 🙂 a mohol som si u nich odlozit ruksak na pol dna za smiesny poplatok voci tomu co stali skrinky na stanici 🙂

  4. Ano urcite som na zlu natrafil. Ked som sa opytal ako mam platit “toll” na cestach, tak hned ponukala, ze si mozem usetrit starosti a ist organizovane autobusom na zajazd po Norsku za strasne vela penazi a blablabla… 😀 No a “toll” ma Malina aj tak zadarmo.

  5. Bergen je krasne mesto a ma uzasne okolie 🙂 ale trosku krivdis slecnam na informaciach…co si pamatam, ochotne boli maximalne, ak nieco nevedeli v momente volali a vyzistili mi vsetko co sa dalo…mozno si len narazil na lenivu pracovnicku

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *