Čínsky Múr je viditeľný z vesmíru – naozaj?

​Mnohí o tom nepochybujú, veď je to dokonca učivo na základných školách, a to nie len u nás, ale aj v ďalších krajinách po celom svete. Do učebníc Zemepisu sa predsa nemôžu dostať len tak nejaké výmysly, no nie? Ale čo ak vám poviem, že táto informácia ohúrila svet už v roku 1938? Ktože len videl Čínsky múr z vesmíru o 23 rokov skôr než sa vôbec prvý úspešný let do vesmíru konal? Nedali sa naše múdre učebnice oklamať senzačnou nepravdivou legendou?

Príbeh začína skutočne už v roku 1938, keď americký cestovateľ, dobrodruh, atlét a spisovateľ Richard Halliburton vydal knihu “Second Book of Marvels”, v ktorej uvádza, že “Čínsky Múr je jediný človekom vybudovaný objekt viditeľný voľným okom z Mesiaca”. Tento úžasný objav sa rozšíril rýchlo po celom svete pomocou senzácie-chtivých médií – pravdaže hlavne amerických.

Senzácia desaťročia gradovala, a to až do roku 1969, keď na Mesiaci pristálo Apollo 11 a prvý pozemšťania vystúpili na jeho povrch. Až vtedy si poniektoré hlavičky uvedomili že s tou viditeľnosťou Čínskeho Múru z Mesiaca to asi trošku, trošičku, trolilinku prehnali. Alan Bean, astronaut z nasledujúceho Apolla 12 pre istotu jasne vysvetlil, že jediné čo možno vidieť z Mesiaca je krásna planéta, prevažne biela, trošku namodralá, s občasnými strapčekmi žltej a občas zhliadnuť aj zelenú vegetáciu. Dodal, že žiadna ľudská stavba nie je z takej diaľky viditeľná.

A tak jeden mýtus umrel. Čínsky Múr z Mesiaca voľným okom nevidíme. No ale čo tak aspoň z vesmíru? Učebnica Zemepisu pre základné školy, 7. ročník, to predsa jasne uvádza. Tak z vesmíru už je to lepšie. Americký astronaut William Pogue Čínsky Múr totiž videl z vesmírnej stanice Skylab!… no čoskoro si uvedomil, že vlastne videl Veľký Čínsky Kanál. O pár rokov neskôr zbadal Múr z raketoplánu Discovery americký senátor Jake Garn, prvý vesmírny turista, ale ako správnemu politikovi mu to nikto neuveril. Čínsky astronaut Yang Livei, ktorý mal obhájiť národnú hrdosť, nevidel nič.

Našli sa aj šikulky, ktoré tvrdia, že Čínsky Múr je predsa len vidno z nízkeho orbitu vo výške 160-320 km. Jeden z nich je americký vesmírny veterán Eugene Cernan, syn Československých rodičov, známy ako „posledný človek na Mesiaci“ Jeho tvrdenie však nemožno potvrdiť ani vyvrátiť, a tak mýtus stále prežíva.

Niektoré krajiny, vrátane samotnej Číny, už zakázali uvádzať túto informáciu v školských učebniciach. Objektov viditeľných z vesmíru je totiž viac a Čínsky Múr medzi ne oficiálne nepatrí. Drvivá väčšina pokusov o jeho zachytenie z orbitu stroskotala. Je to síce úžasná stavba, ale je široký len pár metrov a jeho farba pri pohľade zhora bohužiaľ často splýva s okolím.

Je zaujímavé ako sa tento mýtus drží dlhú dobu pri živote a v našich učebniciach, nie? V novom vydaní Zemepisu pre 7. ročník by sa autori možno mohli zamyslieť nad tým, či túto informáciu nie je načase trošku poopraviť.

Doložené 28.03.2007
Čínsky vedci vylučujú možnosť, že by bol Čínsky Múr viditeľný z vesmíru. Prečítajte si tu .

8 Comments on “Čínsky Múr je viditeľný z vesmíru – naozaj?

  1. Zaujimavy clanok, ale chybaju tu nejake zdroje, z ktorych si cerpal. Ked spochybnujes fakty v ucebniciach, myslim, ze by nebolo na skodu uviest zdroj Tvojich informacii.

  2. pekne managire…
    …tag myslim, ze dalsia debata s trolom uz bude bezpredmetna… 🙂

  3. dobre
    spracované, dalo asi námahu.. Niekde som čítal, že z vesmíru vidno dobre kontrasty a tak sa môže astronautovi zdať, že vidí 5cm hrubý drevený plot, ktorý oddeľuje obrovské pole obylia od zvyšného sveta. Zatiaľ neviem, kde je také veľké pole.
    Teraz ma napadla jedna vec s vesmírnou tematikou a to:čo je svet? Svet je Zem, je to vesmír, alebo nadmnožina vesmíra?
    😀 ..mať tak moje problémy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *